Sykkelkross i Belgia

Helgen som var dro det første Norske landslaget i sykkelkross ned til sportens hjemland, Belgia. På planen sto to ritt mot verdens beste syklister, og mye nyttig lærdom ventet oss.

iveco

Bilen klar til avreise

Ottar Renholt og Jaran Nilsen var med oss som lagledere, og kjørte ned med alt utstyret(2-3 sykler og ymse hjulsett til hver mann). Vi ryttere fikk fly ned og kunne slappe av på turen.

Fredag var første dag på syklene, løypesjekk til Scheldecross Antwerpen i vårlig vær. Helt rått å ankomme arenaen og se hvor store disse arrangementene faktisk er. Det var løype, bannere, gjerder, boder og alt som hører til overalt. Løypa er rask og flat, med et langt sandparti som skiller menn og mus. For å ha flyt i sanden måtte vi kjøre dekk med relativt fint mønster og tilnærmet uten luft. Jeg kjørte med 16psi. Ikke spesielt behagelig i svinger på asfalt 🙂

kanin

Treningen på bunny-hopp kom godt med!

Lørdag var første rittdag, og etter en rolig morgen i huset vårt dro vi bort til løypa i Antwerpen. For et sirkus, alle proffene har hver sin bobil omringet av fanklubben, og rundt løypa var festen i full gang. Scheldecross inngår i den belgiske cupen Bpost Bank Trofee, og her stiller alle de beste rytterne fra Belgia og Nederland. Normalt må man kvalifisere seg til en startplass, men vi slapp inn på utlendings/turistkvoten. Det var kun 41 til start i Elite, men nivået desto høyere. Det var en svært rask runde, så jeg skjønte det kom til å bli vanskelig å fullføre rittet, men jeg håpet å i det minste kunne kjøre meg opp noen plasser.

Allerede etter et par 100 meter var det en brutal reality check, og det handlet mest om å klore seg fast i bakhjulet på nest sistemann i løypa. Jeg hadde dessverre en tung dag, beina lystret ikke og jeg slet med å presse ordentlig. Det kan sammenlignes med å kjøre en bil i 1. gir, gi så mye gass du vil, det hjelper ikke uansett.zand

Stemningen og festen langs løypa sto derimot til forventingene. Publikum syns det var gøy med nye trøyer på start, og mange ville hilse, ta bilder og samle “rider cards”(det må jeg åpenbart skaffe meg). Langs store deler av løypa ropte belgiske fans navnet mitt så godt de kunne. Spesielt over hindrene og i sanden var det trøkk. “Seth – Seth – Haraldseth” runget hver gang jeg passerte.

På søndag var vi klare for vår debut i World Cup. Løypa i Namur går rundt en festning på toppen av en stupbratt ås. Mange mener det er den hardeste løypa hele året. I år var det rekordraske forhold, men allikevel var det en del gjørme og sleipe svinger. Det går rett opp, rett ned, gjennom dyp gjørme, rett ned igjen, og så må du klatre opp en vegg med sykkelen på ryggen. Gjenta 3-4 ganger og så har du kjørt en runde. Med god margin den tøffeste og mest tekniske løypa jeg har kjørt på krossen, allikevel gliste jeg hele veien rundt. Før hver utforkjøring var det skrekkblandet fryd fra topp til tå. Det var også gøy å endelig få testen den nye sykkelkrossen fra Hard Rocx i en skikkelig utfordrende løype. Den skjærer svinger som en varm kniv i smør, og bidro godt til morofaktoren nedover.

Jeg følte meg bedre forberedt før start, og var klar for å krige meg frem noen plasser. Jeg var tildelt startnr. 80 av 80 startende, men håpet å kunne kjøre meg frem til topp 60. Starten gikk, og jeg har aldri før sett så mange som sykler så fort på en gang. Jeg kriget meg fremover i de første klatringene og tekniske partiene, men det tok ikke lang tid før jeg fikk svi for en hard åpning. Tror jeg var oppe rundt 60. etter en runde, men endte på 69. plass når jeg ble tatt igjen etter drøyt halvkjørt løp. Mot slutten hørte jeg publikumsbrølet som fulgte teten jage seg stadig nærmere, trodde knapt nok mine egne øyne når jeg så hvor fort de kjørte på nært hold.

namur

Skikkelig utfordrende og sinnsykt gøy

Etter rittet kom fansen bort og skulle ha både flasker og trøyer. Tydeligvis like gøy selvom jeg ikke kunne vise til noe resultat.

Sitter igjen med mange inntrykk etter turen. Alle sykler hinsides fort – ikke bare de beste. Har mye å jobbe med fremover! Det var utrolig gøy med stemning og fans, og ikke minst var det kult å varme opp side ved side med Sven Nys, Mathieu Van der Poel, Jeremy Powers og alle de andre jeg kjente igjen fra TV.

schelde

I godt selskap

Ellers veldig fin gjeng å være på tur med, gleder meg til neste tur i januar! Frem til da blir det mye hard jobbing for å heve meg et knepp.

2 thoughts on “Sykkelkross i Belgia

  1. Det skal nevnes at for oss sykkelkross fans i Norge som ikke har mulighet til å føle på den Belgiske stemingen, så går alle UCI World Cup ritt direkte på Youtube. De er veldig godt filmet og med dyktige komentatorer -så det anbefaler jeg alle å se på ved neste anledning!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s