VM i sykkelkross

Endelig har jeg landet etter helgens ritt/festival og fått tid til å se tilbake på alt jeg har opplevd. Allerede under World Cup helgen før VM kjente jeg at formen var svært god, og det i en løype som passet meg rimelig dårlig. Etter to gode hardøkter den siste uka før VM gledet jeg meg stort til helgen.

12622384_970208873054576_5687535218137689666_o

Tung gjørme i Hoogerheide

 

Kort oppsummert: Den kuleste helgen jeg har opplevd.

Litt lengre oppsummert:

På fredag satt vi oss i bilen og dro til Circut Zolder for å teste løypa. Kort fortalt slynger løypa seg gjennom krappe svinger og over bratte kneiker rundt den gamle Formel 1 banen i Heusden-Zolder. Underlaget består av en litt rar kombinasjon av sand og jord, som fører til at løypa holder seg rask selv i nedbør (og det ble vannet godt fra oven). Selve løypa føler jeg passer meg godt, og den byr på alt jeg liker med kross. Harde akselerasjoner, bratte og glatte utforkjøring og sti i høy fart. Allerede på fredagen var det rigget opp gigantiske festivaltelt og mye annet moro langs løypa. De store nasjonene hadde også gjort klar hver sin lille landsby på utsiden av banen. Stjernene i sporten blir definitivt vartet opp som de fortjener.

Det var ventet sinnsyke mengder publikum og mye liv, så på lørdagen valgte jeg og Ola å holde oss i ro hjemme i Vorselaar, flere mil unna. Vi fikk med oss løpene til de andre norske på tv, og det så ut som de fikk maks uttelling på været, har faktisk aldri før sett løypa i Zolder så våt. Det var derfor noe nervøs stemning hjemme i huset hvor vi begge akkurat hadde tatt av gjørmedekkene og limt på tørrværsdekk. Heldigvis viste det seg senere at det lønte seg med raske dekk, til tross for mye tynn gjørme. Ellers var også resten av utstyret helt prima. Det er godt å kunne stole på den stive Hard Rocx rammen i en løype med så mange spurter (jeg leste at en av damene hadde over 140 spurter i løpet av sine 45 minutter i løypa).

12628488_1008415745897879_735023603614149918_o

Og så var endelig den store dagen der. 3 timer før start var jeg på plass i den norske campen for å teste løypa. Heldigvis hadde vi rigget oss til litt i utkanten av kaoset, for etter en oppvarming i ro og fred ble jeg møtt av et folkehav og leven uten like når jeg trillet inn i startbåsen. Hver gang en rytter ble ropt opp til start føltes det som om hele skogen rundt oss brølte.

Startskuddet gikk, og feltet satt avgårde i et like sinnsvakt tempo som forventet. Jeg var veldig klar for å levere et resultat, og visste jeg måtte komme meg fremover før vi traff de to første hårnålsvingene. Jeg avanserte et par plasser over startsletta, tok enda et par plasser med en frekk første sving, før det plutselig sto bom stille. I første sving lå syklene foran meg strødd over hele løypa, vi presset oss rundt og forbi, og rakk akkurat å spurte inn mot neste sving før det smalt igjen. Og slik fortsatte det hele den første runden. Jeg slapp heldigvis unna uten å gå ned i veltene, men tiden går fort når løypa er sperret av sykler på tvers og mannen foran står på hodet i gjørma. Deretter følte jeg jeg kom inn i en god flyt, og både fysisk og teknisk hadde jeg en veldig god dag. Tok stadig igjen ryttere før jeg til slutt fant meg en god gruppe rundt 50. plassen. Det var full spurt ut av hver sving og opp hver bakke i kamp om posisjonene, skikkelig morsom måte å sykle på! Ned utforkjøringene var det mye tilbud i de glatte og sporete svingene. Fikk tidvis mye nærkontakt med madrassene i bunn, til publikums store begeistring.

12622441_957213564328004_3182179082046095188_o

Ansiktet mitt forteller hvor bratt løpebakken var

Jeg trodde lenge jeg kunne få fullføre et løp nede i Belgia for første gang, men dommerne var dessverre litt strengere på hoderegningen enn jeg var selv. Etter en snau time ble vi vinket ut av løypa, og det akkurat i et øyeblikk hvor jeg hadde lagt meg bakerst i gruppa for å la de andre jobbe litt. En liten bommert der, men alt i alt er jeg svært godt fornøyd med min egen prestasjon. Ser jeg på flere av rundene tapte under minuttet til de beste i tet, og det er ikke mer enn at jeg ser store muligheter.

Langs løypa var det tett mellom høyttalerne og storskjermene, så det var lett å få med seg hva som skjedde. Når folkefavoritten Sven Nys prøvde å rykke fra teten etter ca halvkjørt løp gikk det et gledesbrøl uten like gjennom publikum. Jeg syklet med gåsehud oppover ryggen på motsatt side av løypa, måtte bare late som det var meg publikum heide slik på. Om det skulle være tvil, 60.000 gale sykkelfans lager MYE stemning. Det skulle vært en menneskerett å få oppleve det showet.

Takk til alle som har gitt oss muligheten til å satse mot VM i år, det er stor stas at sykkelforbundet er med og løfter norsk sykkelkross.

Hoogerheidestart

Nå rettes fokus mot terrengsesongen, og de fleste brikkene begynner å falle på plass. Jeg har troen på at vinterens cx-sesong har gitt meg et ekstra løft i treningsarbeidet inn mot sesongen, og forventer mye moro i månedene som kommer. Allerede om to uker skal jeg ned til varmen på Mallorca med to av mine gode konkurrenter, så det er bare å følge med fremover også!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s